Ljetna njega kože

by | kol 6, 2023

Kako s promjenom godišnjih doba mijenjamo i prilagođavamo odjevne kombinacije, nešto slično bi trebali učiniti i sa rutinama za njegu kože. Dolaskom toplijeg vremena, vrijeme je za nešto laganije teksture, pojačano nanošenje proizvoda sa zaštitnim faktorom te smanjenje učestalosti korištenja eksfolijanata i retinoida. Ništa ne morate u potpunosti izbaciti, ali upotrebu svakako treba prilagoditi, posebno kod prolongiranog izlaganja suncu.

Pažnju trebate skrenuti prvenstveno na čišćenje lica – upravo ono treba biti pojačano i pravilno tijekom ljetnih mjeseci zbog nanošenja proizvoda sa zaštitnim faktorom. Većina takvih proizvoda je iznimno vodootporna, koristi tehnologije boljeg prijanjanja na kožu te ih je iz tog razloga navečer potrebno temeljito ukloniti. Preporučamo metodu dvostrukog čišćenja – korištenje dva čistača od kojih je jedan baziran na uljima, a drugi je na bazi vode. Uljni čistač dizajniran je da učinkovito, ali i sigurno ukloni nekoliko puta reaplicirane SPF proizvode te makeup. „Otapa“ ih, a dodavanjem vode pretvara se u nježnu mliječnu teksturu s kojom masiramo lice još desetak sekundi prije nego ga u potpunosti isperemo. Nakon toga slijedi umivanje gel čistačem koji uklanja potencijalno zaostale nečistoće i višak sebuma. Na ovaj način vrši se detaljno čišćenje kože, bez narušivanja kožne barijere ili osjećaja zatezanja nakon. „Double cleanse“ metoda postala je zlatni standard, a samo njenim uvođenjem moći ćete primjetiti značajno poboljšanje stanja kože u vidu bolje teksture, smanjenja začepljenih pora i upalnih procesa.

SKIN1004 | Madagascar Centella Light Cleansing Oil

Posebno lagano ulje nježno topi šminku, prljavštinu, sebum i zaštitu od sunca (SPF) bez peckanja oko očiju.

Beauty Of Joseon | Ginseng Cleansing Oil

Nježno ulje za čišćenjeučinkovito uklanja nečistoća s kože nježnim otapanjem i emulgiranjem.

SKIN1004 | Madagascar Centella Ampoule Foam

Sadrži 84% Centelle te sodu za umirujuće, ali prirodno čišćenje. Hrani i osvježava umornu i nadraženu kožu.

Ljeti bi svakako trebali dodatno pripaziti na nanošenje kiselina i retinoida, obje skupine uglavnom izazivaju preosjetljivost kože na sunce te nepažljivim korištenjem mogu nanijeti više štete nego koristi. Generalni savjet je da se tijekom dužeg izlaganja suncu, odlazak na plažu ili češći boravak u prirodi, izbjegavaju u potpunosti tih tjedan ili dva, a ostatak vremena potrebno je izrazito paziti na nanošenje proizvoda za zaštitu od sunca te njihovo redovito obnavljanje.

S tim da je naglasak na obnavljanju, idealno je svaka dva sata, ponovno i obilato nanijeti zaštitne proizvode te koristiti zaštitnu odjeću (kape, šeširi, naočale) koji će pružiti dodatnu sigurnost. Kiseline, u pravilnoj formi i koncentraciji, tijekom ljeta mogu biti izrazito korisne u spriječavanju začepljenih pora i kreiranja upalnih procesa. Jedan od najboljih odabira je salicilna kiselina, koja, zbog toga što je topiva u uljima, prodire u pore te ih održava čistima. Možete odabrati umivalicu koja sadrži ovu kiselinu, pogotovo ako imate osjetljiviju kožu, a nešto otpornija koža uživat će u „leave on“ eksfolijantima – tonerima ili serumima koje ostavljamo na djeluju.

Bez obzira o kojem se tipu kože radi, ljeti ne smijemo zanemariti hidrataciju. Ona mora biti prisutna, a možete birati lagane teksture u vidu gel krema, „oil-free“ formulcije koje ne sadrže ulja ili osvježavajuće tonere i serume kao opciju slojevite hidratacije. Dugi boravak na plaži, uz morsku sol i učestalo kupanje, idealan je temelj za stvaranje stanja kao što je dehidracija. Savjet je da odmah po izlasku iz (slane) vode, tijelo isperete običnom vodom kako bi uklonili sol koja može stvoriti osjećaj zatezanja. Nakon plaže, potrebno je koži vratiti hidrataciju, a ukoliko vam se klasična krema koju koristite tijekom godine čini preteškom, zamjenu možete pronaći u laganim, hidratantnim tonerima koji će biti idealna podloga za iste takve serume bazirane na hijaluronskoj kiselini ili glicerinu.

                Ljeti stvari svakako treba pojednostaviti, staviti naglasak na zaštitu kože, zatim na laganu hidrataciju te naposljetku, učinkovito i temeljito čišćenje prije spavanja. Povremeno ubaciti „kisele“ tonere ili serume koji će držati stvari pod kontrolom, ali bitno je prilagoditi njihovu upotrebu, odnosno učestalost samog korištenja. Sve ovo omogućit će vam bezbrižno ljeto i uživanje u suncu bez ikakvih posljedica za vašu kožu.