Njega kože okoloočnog područja

Koža okoloočnog područja je izuzetno tanka i osjetljiva, zapravo, spada u najtanje dijelove kože ljudskog tijela, a ispod nje gotovo i nema masnog tkiva tako da su znakovi umora ili preuranjenog starenja poput finih linija i bora prvo vidljivi upravo ondje. Uz malo masnog tkiva, na tom području pronalazimo i manjak lojnih žlijezda koje pružaju prirodnu hidrataciju kožu, a zbog čega je ona sklonija suhoći. Uz povećanu aktivnost mišića na tom području (treptanje, izražavanje emocija poput smijanja ili mrštenja), veća je šansa za pojavu bora koje nazivamo „crow’s feet“ (vranina stopala), a koje su karakteristične za vanjski kut našeg oka te se protežu do sljepoočnica.

Upravo zbog gore navedenih razloga, tanka koža okoloočnog područja nerijetko zahtijeva posebnu njegu i pažnju – iako će nekim ljudima krema koju koriste i za ostatak lica biti dovoljna i za tretiranje tog područja, kod većine ljudi takva standardna krema neće postići željeni efekt te će morati posegnuti za njegom koja je kreirana specifično za to područje. Također, serumi kojima tretiramo ostatak lica nisu primjereni za okoloočno područje, što zbog visokih koncentracija aktivnih sastojaka ili zbog nepraktične i neprikladne teksture.

Što koristiti?

Zapravo sve što koristimo za dehidraciju, tamne mrljice i bore na ostatku lica, ali ipak u nešto prikladnijem obliku i koncentracijama – retinol, vitamin C, niacinamid, kofein, različiti antioksidansi te malo bogatije teksture s karite maslacom, hijaluronskom kiselinom, ceramidima i peptidima. Većina okoloočnih krema testirana je i oftamološki za upotrebu na tom delikatnom području, a proizvodi sadrže prije navedene sastojke, ali u obliku derivata – izvedenica koje donose gotovo identične učinke kao i čisti oblik sastojka s puno manjim potencijalom za iritaciju. Također su i prilagođene koncentracije istih upravo zbog osjetljivosti područja na koje se nanose. Stoga su kreme za to područje ne samo potrebne, nego i nužne kod većine kako bi uspješno tretirale zahtjevnu problematiku, a pritom se značajno smanjila mogućnost neželjene reakcije kože.

Zaštita okoloočnog područja

Nakon pronalaska idealne kreme, izostanak rezultata se može dogoditi zbog nastavka loših navika kojima izlažemo tanku kožu područja oko očiju. Prvenstveno, ne apliciramo proizvode za zaštitu od sunca i na okoloočnu regiju. Upravo to područje je, kao i ostatak našeg lica, najčešće i najduže izloženo UV zračenju stoga ga je potrebno i adekvatno zaštititi. Korištenje SPF proizvoda i zaštitnih sunčanih naočala, uveliko će pomoći boljem izgledu, prevenciji razvoja diskoloracija i pojavi bora na tom području. Druga stvar kod koje se često griješi je čišćenje te regije – kožu tog područja ne smijemo rastezati, agresivno trljati te koristiti isušujuće čistače. Makeup je najbolje ukloniti micelarnom vodom koju smo nanijeli na blazinicu i nježno prislonili na oči ili koristimo uljni predčistač koji će s lakoćom otopiti šminku te neće biti nepotrebnog pritiska na kožu.

Ono što ne moramo posebno naglašavati, a značajno utječe na izgled kože tog područja su redovito i kvalitetno spavanje, dostatna hidratacija te ograničen unos soli u organizam. Upravo manjak sna te prekomjerni unos soli može ujutro izazvati natečenost i podbuhlost kože tog područja što dugoročno dovodi do stvaranja dehidracijskih linija koje onda prelaze u prave bore ukoliko se ne tretiraju adekvatno.

Za kraj svakako valja spomenuti da su određeni problemi poput diskoloracija na tom području, kod nekih ljudi, jednostavno uvjetovani strukturom kostiju samog lica, međutim, pravilnom njegom se mogu napraviti određeni pomaci i poboljšati kvaliteta kože okoloočnog područja. Svaka osoba može imati različite potrebe za njegom kože oko očiju, pa je važno eksperimentirati s proizvodima i rutinom kako biste pronašli ono što vam najbolje odgovara.

Naši proizvodi posebno kreirani za okoloočno područje: