Zašto izbjegavati alkohol u proizvodima za njegu kože

Izopropil alkohol, SD alkohol, Cetilni alkohol, Cetearilni alkohol i obični alkohol.
Pojavljuju se iznova i iznova na proizvodima za njegu kože, od hidratantnih sredstava do pranja tijela do sredstava za čišćenje i tonika.
Imate osjećaj da vjerojatno nisu dobri za vašu kožu..
Jesu li ovi sastojci takvi? Ili su oni nešto posve drugo?
Pročitajte dalje kako biste saznali koji su točno alkoholi u njezi kože, zašto neki ne štete  a zašto drugi neće samo isušiti vašu kožu, već će ubrzati starenje i oštećenja kože.

Alkoholi koji mogu biti opasni

Većina alkohola je slična čistom alkoholu, osim što su pomiješani sa „denaturirajućim“ tvarima ili aditivima kako bi imali neugodan okus i miris – u osnovi, kako bi obeshrabrili ljude da ih konzumiraju!

Ti su aditivi često tekući naftni derivati kreirani ​​umjetnm putem u laboratorijima. Ovdje govorimo o redovitom alkoholu, samo s nekim dodacima, poput hrane s okusom.

Neki primjeri uključuju:

 • etanol
 • Denaturirani alkohol
 • Etilni alkohol
 • metanol
 • Benzil alkohol
 • Izopropil alkohol
 • SD alkohol

Proizvođači vole koristiti ove vrste alkohola u njezi kože iz nekoliko razloga:

Otapala: djeluju kao “otapala” u bilo kojoj formuli, što znači da pomažu da se svi ostali sastojci, posebno oni koji nisu obično topivi u vodi, lijepo sjedinjuju, tako da je krajnji proizvod glatka krema ili tekućina.
Astringenti: U nekim su proizvodima, poput tonera i sredstava za čišćenje, uključeni alkoholi koji pomažu u smanjivanju veličine pora i zategnutosti kože.
Poboljšavaju apsorpciju: Alkoholi pomažu koži da bolje upije ostale sastojke u bilo kojoj formuli, pa ih proizvođači vole stavljati u hidratantne kreme kako bi im olakšali prodor sastojaka.
Konzervansi: alkoholi imaju svojstva ubijanja mikroba (zbog čega medicinske sestre obrišu kožu prije nego što vam daju pucanj), pa se ponekad koriste kao konzervans u kozmetičkim proizvodima.
Brzo sušenje: Znate kako vam redoviti alkohol daje osjećaj hlađenja? To je zato što brzo isparava. Proizvođači to vole jer stvari poput laka za kosu brzo isušuju.

 

Zašto izbjegavati ove alkohole?

Kao što ste vjerojatno sumnjali i prije čitanja, ove vrste alkohola isušuju i iritiraju. Ali postoji više razloga zbog kojih ćete ih htjeti izbjeći u svojim proizvodima:

SUŠE

Ti alkoholi, općenito, isušuju i iritiraju kožu. (Razmislite o tome kako se osjećaju vaše ruke nakon što upotrebljavate sredstva za dezinfekciju ruku – od kojih većina sadrži dobru količinu alkohola.) Oni uklanjaju prirodni ogrtač kože, dehidriraju stanice i potencijalno povećavaju pojavu sitnih linija i bora.

IRITIRAJU

Prema studiji o etanolu i koži iz 2008., upotreba etanola povezana je s iritacijom kože ili kontaktnim dermatitisom …. Dodali su da trenutno nedostaje „ažurirana procjena rizika od primjene etanola na koži i u usnoj šupljini. ”

OMETAJU PRIRODNU BARIJERU KOŽE

Koža ima prirodnu barijeru koja pomaže kod regulacije vlage i štiti od okolišnih stresora i drugih štetnih elemenata. Alkohol uništava ovu barijeru, ostavljajući kožu osjetljivijom za napad od iritanta, alergena, bakterija i virusa.

U studiji iz 2003. znanstvenici su vršili ispitivanje kod liječnika koji su koristili sredstva za čišćenje na bazi alkohola. Otkrili su da je uklonila “barijerske lipide” (zdrave masti u koži) i uzrokovala da koža gubi vlagu i hidrataciju. Dokazi su pokazali da su moderna sredstva za čišćenje pjenastih tekućina glavni prekršitelj te da je njihova zamjena smanjila probleme s rukama bolničkog osoblja.

MOGU OŠTETITI KOŽU

Šokantno, zar ne? Ali laboratorijski testovi na stanicama kože zapravo su pokazali da etanol (alkohol) može biti otrovan za njih. Na primjer, 2002. godine, istraživači su liječili stanice kože s različitim koncentracijama etanola.

Otkrili su da etanol oštećuje stanice i može izazvati “apoptozu” u stanicama kože – što znači da su stanice uginule nakon izlaganja. Ruku na srce, ovo je „samo“ laboratorijska studija i rezultati mogu biti različiti ako se testiraju na živoj, koži koja diše, ali studija nam definitivno nije ostavila dobar osjećaj

MOGU POGORŠATI STANJE S AKNAMA

Mnoge formulacije protiv akni sadrže alkohol zbog njegove sposobnosti ubijanja mikroba i načina na koji pomaže uklanjanju ulja s kože. Međutim, privremene koristi nisu vrijedne dugoročnih problema.

Studija iz 2011. godine, na primjer, otkrila je da s vremenom pripravci protiv akni s alkoholom zapravo pogoršavaju stanje, jer izazivaju iritaciju i suhoću. Znate kako djeluje aknična koža kad je pretjerano suha? Samo stvara više ulja, ostavljajući vam gori problem nego što ste imali kad ste započeli.

 

Masni alkoholi

Nazvani “voštani” alkoholi ili “masni” alkoholi, ova druga skupina alkohola u njezi kože koja imaju potpuno drugačija svojstva od onih koje smo gore spomenuli. To se obično dobivaju iz prirodnih masti i ulja, često iz kokosovog i palminog ulja. Oni se u prirodi nalaze kao voskovi, tako da su bogati zdravim kožama masnim kiselinama. Ali oni se mogu dobiti i iz naftnih izvora, te su u tom slućaju izrađeni u laboratoriju.

Neki primjeri uključuju sljedeće:

 • glikol
 • cetilni alkohol
 • Stearilni alkohol
 • Cetearilni alkohol

Proizvođači vole koristiti ove alkohole iz sljedećih razloga:

Emulgatori: Ovi alkoholi djeluju kao “emulgatori”, koji pomažu miješanje vode s uljima kako bi se stvorile lijepe, glatke kreme i losioni.
Ublaživači: Budući da su ovi sastojci prirodno hidratantni, uključeni su u mnoge kreme i losione za hidrataciju kože.
Zgušnjivači: Ljudi vole guste, bogate kreme. Masni alkoholi mogu pomoći u zgušnjavanju formule do prave konzistencije.

Ti se alkoholi obično prikazuju u pozitivnijem svjetlu od ostalih, jer se ne isušuju niti oštećuju. Suprotno tome, oni pomažu hidratizirati kožu zbog prirodnog sadržaja masnih kiselina.

Oni s osjetljivom kožom, međutim, možda će ih htjeti izbjeći. Zašto? Imaju reputaciju izazivanja iritacije kod osjetljivih ljudi. Na primjer, u studiji iz 1990. godine istraživači su primijenili emulgatore, uključujući cetil stearilni alkohol, na stvarne ljudske pacijente. Ukupno 54 od 737 ispitanika doživilo je reakciju na njih poput crvenila, upala i slično.

Kasnija studija s pet masnih alkohola na 146 pacijenata pokazala je slične rezultate, s nešto više od 23% sudionika kod kojih se pokazala reakcija na alkohole – uglavnom na oleil alkohol. Imajte na umu da su to bili pacijenti za koje je već identificirano da sumnjaju u reakcije na kozmetičke proizvode, pa ako vas ovo opisuje, možda bi bilo najbolje u potpunosti izbjegavati alkohole. Kasnija studija iz 2011. također se odnosila na mogućnost reakcija s koko- i lauril glukozidima, mješavinama masnih alkohola i glukoze. (Vidjet ćete ove sastojke u nekim standardnim proizvodima za čišćenje, pa čak i u kremama za sunčanje.)

Bilo je i izvješća da ovi masni alkoholi mogu začepiti pore, što pogoršava pucanje akni. Izvješće iz 1989. o karakteristikama začepljenja pora nekoliko kozmetičkih sastojaka pokazalo je da je to slučaj. Cetearilni alkohol u kombinaciji s ceteareth 20 alkoholom – kao i izocetil alkohol – imao je više komedogenih ocjena nego sam cetilni alkohol ili sam cetearilni alkohol, iako su svi pokazali nešto djelovanja začepljenja pora.

Ako ste koristili takozvane “nježne” proizvode za njegu kože koji sadrže ove sastojke, a primijetili ste više prištića ili crnih glava, to je možda razlog. 😉

 

Zaključak

Svi bismo se trebali držati podalje od prvog seta alkohola – onih koji se suše i oštećuju. Masni alkoholi vrlo vjerojatno neće naškoditi većini, ali već znate što ćemo reći – volimo koristiti prirodne sastojke kako bi vaša koža izgledala najbolje, što je manje vjerojatno da će izazvati bilo kakve reakcije.