Ulja i losioni

Ulje ili losion, pitanje je sad…

Kad ste u redovima svoje omiljene trgovine s kozmetikom zasigurno ste barem nekoliko puta stajali pored proizvoda za hidratizaciju bez da ste bili sigurni što je pravi odabir za vas.
Nakon čitanja deklaracija, opisa pa možda i nakon isprobavanje testera ili dva, u vašoj je košarici završilo ili ulje ili losion. Znate li koja je razlika između to dvoje? Hoće li oboje pružiti istu razinu hidratacije?
Obje opcije mogu biti savšeno uklopljene u vašu beauty rutinu jer oboje ima specifične benefite za održavanje lijepe i zdrave kože.
Pa, što je najbolje za vas?

Losioni

Tko ne voli svilenkasti losion za tijelo? 😊
Losioni nastaju miješanjem ulja i vode. No kako se ulje i voda ne mogu miješati bez dodataka, potreban je vosak kako bi se emulgirali. Ovisno o omjeru ova tri sastojka, krajnji rezultat može varirati od laganog teksturiranog losiona do onog koji ima teksturu kreme.

(Moguć) Problem s losionima
Prisutnost voska u formulama losiona za lice i tijelo stvara “okluzivni” sloj na koži, koji zadržava vlagu. Iako ovo zvuči idealno za one sa suhim tipovima kože, vosak se potencijalno može zadržati na koži, što može dovesti do začepljenih pora i pukotina. Također, s obzirom na to da je ulje aktivniji sastojak, a vosak je manje-više sastojak “punila”, ovo nakupljanje voska može spriječiti hranjive tvari iz ulja da prodru u kožu.
Još jedan problem losiona je da prisutnost vode u formuli koja zahtijeva neku vrstu konzervansa koji sprečava rast plijesni i štetnih bakterija unutar proizvoda. Nažalost, većina konzervansa na tržištu danas je toksična i nije idealna za kožu. Zaista “prirodni” konzervansi su rijetki, pa je provjera naljepnica obavezna i potičemo vas da pronađete najčišće opcije!

PREDNOSTI KORIŠTENJA LOSIONA NA KOŽI

  • Hidratizira kožu
  • Ostavlja kožu mekom i podatnom
  • Umiruje suhu, ispucalu i grubu teksturu kože
  • Dodatni sastojci u formulama losiona često sadržavaju aloe veru, vitamin E, shea maslac, suncokretovo ulje i ekstrakte koji svi imaju korisna svojstva
  • Losioni pomažu onima s osjetljivom kožom

Losioni definitivno donose puno toga dobroga na stol. Ali dok prolazite kroz sve te probleme sa svakodnevnim ublaživanjem vlažnog ovlaživača, možda biste trebali razmotriti hoće li vaša koža dobiti više koristi od formule na bazi ulja?

Ulja

Volimo ulja nazivati ‘crème de la crème’ jer su bitna sastavnica svakog losiona ili kreme, a mogu se koristiti i sama za vrhunsko vlaženje. Zapravo, čista ulja koriste se već tisućama godina u drevnim ritualima ljepote iz cijelog svijeta.

UČINCI ULJA
Ulja imaju izuzetno visoku razinu hranjivih i antioksidanata. Oni su 100% aktivni i lako se apsorbiraju u kožu jer ne sadrže punila. Kako starimo, ulje (sebum) koji naša koža proizvodi počinje se iscrpljivati, tako da ima smisla samo nadopuniti lipidnu barijeru primjenom ulja koja će naša koža s ljubavlju natopiti!
Čest mit o njezi kože je da će ulja začepiti pore, posebno za tipove kože sklone aknama. To zaista nije slučaj! Ulja imaju zadivljujuću sposobnost uravnoteženja kože.

PREDNOSTI KORIŠTENJA ULJA NA VAŠOJ KOŽI

  • Ulja zadržavaju vlagu
  • Budući da ulja učinkovito hrane kožu antioksidansima, vitaminima i esencijalnim masnim kiselinama, oni su optimalan izbor za hidratantno sredstvo protiv starenja
  • Malo ulja traje vrlo dugo, čineći ih isplativijim izborom (nanošenje na mokru kožu povećaće apsorpciju, pružajući potpunu pokrivenost u samo nekoliko kapi)
  • Za skladištenje ulja nije potreban konzervans (preporučuje se mironsko staklo za produljeni rok trajanja)
  • Ulja se lako upijaju i neće začepiti pore

Imajte na umu da kvaliteta ulja odražava i njegovu učinkovitost na koži. Potražite ulja na kojima piše “hladno prešano” ili “ekstrahirano CO2”. Uvijek odaberite organska kada je to moguće i izbjegavajte kemijske dodatke poput mirisa (parfuma). Ulja se često prelijevaju biljem, pa ako su sastojci na etiketi nazivi cvijeća i biljaka, vjerojatno ste pronašli ulje dobre kvalitete. Vaša koža samo čeka da iskoristi sve sočne prednosti!

Ukratko

Sljedeći put kad ćete tražiti sredstvo za hidrataciju obratite pozornost na sastav proizvoda koji vam zapne za oko. Ulja preporučujemo zbog nevjerojatnih prednosti, ali kvalitetni losioni ne moraju biti lošija opcija. Naprotiv, koža nakon kvalitetnih losiona djeluje kao od svile što ih čini neodoljivim odabirom za mnogo ljudi.