Konstantno ste umorni i bez energije? Možda je to zato jer…

Događa li se i vama da jedva preživite najobičniji radni dan jer ste jednostavno iscrpljeni i umorni? Puno je stvari koje mogu biti uzrok tome, pokušat ćemo vam pomoći kako bi se riješili tog problema i ponovno “protrčali” svojim radnim danom.

Spavate li dovoljno?

Znamo, ovo je poprilično očito. Ali razmislite dobro o tome koliko vremena provodite spavajući. Svaka osoba je drugačija i nekome je potrebno više a nekome manje sna. Ako se probudite umorni, vrlo vjerojatno se radi o manjku sna, što može biti slučaj čak i ako ste spavali 8 sati. Svi smo drugačiji i nekome je potrebno čak i 10 sati dok netko drugi savršeno funkcionira sa svega 5 sati sna.

Vježbate li?

Znamo, i ovo ste čuli već sto puta. Ali vjerujte nam, čuli ste zato što je zaista bitan faktor. Tjelovježba poboljšava snagu i izdržljivost, a istraživanja su pokazala da je svega 20 minuta tjelovježbe tri puta tjedno sasvim dovoljno da se osjećate bolje i odmornije.

Pijete li dovoljno tekućine?

I najblaži oblik dehidracije izaziva nagli pad energije, stoga osigurajte svom organizmu dovoljnu količinu tekućine. Idealno probajte piti što više vode ali i biljni čajevi (minimalno ili nikako zaslađeni) su odličan način.

Konzumirate li dovoljno željeza?

Pad razine željeza često je razlog usporenosti, umorna i pada koncentracije. Uključite u vaš jelovnik više hrane koja sadrži željezo – grah, jaja , zeleno lisnato povrće i maslac od kikirikija i praite kako se osjećate.

Puno vremena provodite ispred ekrana (mobitel, računalo, TV i sl.)?

Plavo” svjetlo zaslona može poremetiti vaš prirodni bioritam, stoga pokušajte maksimalno izbjegavati dugo gledanje u ekran prije spavanja. Pokušajte sat vremena prije spavanja prošetati po kvartu, šetnja je blaga rekreacija koja će vašem organizmu pomoći pripremiti se za san.